Deze voedingsstoffen laten je huid stralen

Een gezond leven zorgt ervoor dat je er ook van buiten goed uit ziet. Dat betekent voldoende slaap, lekker bewegen en gezond voeding. Als je gevarieerd en verantwoord eet, zit je al lekker in je vel. Daarnaast is het belangrijk dat je zowel op lichamelijk als mentaal gebied goed kunt presteren. Het resultaat is dat je een en al gezondheid uitstraalt. Als je een gezonde blos op je gezicht hebt na een trainingssessie of een sportieve prestatie, dan voel jij je opperbest. Je huid is je visitekaartje en een van de eerste dingen die anderen opvalt. Maar wist je dat er ook voedingsstoffen zijn die je huid laten stralen? Heb je weleens gehoord wat het positieve effect is van voldoende vitamine C en astaxanthine?

Wat is de werking van vitamine C?

Astaxanthine en vitamine C zijn beide stofjes die we indelen onder de antioxidanten. Zij beschermen je tegen vrije radicalen, stofjes die op natuurlijke wijze ontstaan en kunnen zorgen voor beschadigingen. Als vrije radicalen de vrije loop krijgen, kan je huid er bijvoorbeeld al snel verouderd uitzien en beschadigingen vertonen. Antioxidanten als vitamine C zijn je natuurlijke remedie tegen deze vrije radicalen en kunnen onnodige huidveroudering grotendeels tegengaan. Vitamine C is uiteraard ook om andere redenen een stofje dat in je voeding hoort te zitten. Het speelt een uiterst belangrijke rol in veel verschillende stofwisselingsprocessen. Wie geen vitamine C binnenkrijgt, gaat onherroepelijk de gevolgen hiervan ondervinden. Langdurig vitamine C-gebrek kan zelfs dodelijk zijn.

Wat kan ik verwachten van astaxanthine?

Astaxanthine is een zogenaamd carotenoïde. Carotenoïden zijn natuurlijke stoffen die in de levende natuur veelvuldig voorkomen, in meer dan 600 varianten. Veel carotenoïden zijn natuurlijke kleurstoffen, en zorgen bijvoorbeeld voor de oranje kleur van wortels en de rozerode kleur van garnalen en kreeften. Astaxanthine is een stofje met een roze kleur, dat onder meer door garnalen, kreeften en krabben wordt gevormd. Het vervult een rol als antioxidant en is effectief in het opvangen van een teveel aan schadelijk zonlicht. Doordat astaxanthine zich in ons lichaam ook bindt aan vrije radicalen en tegelijkertijd UV-straling kan opvangen, kan het huidveroudering helpen tegengaan.

Heb je vitamine C en astaxanthine echt nodig?

Vitamine C en astaxanthine in de rol van antioxidanten, heb je dat echt nodig? Wat vitamine C betreft, is het absoluut noodzakelijk dat het onderdeel van je voeding is. Van astaxanthine wordt een positieve werking vermoed, maar ligt er nog geen 100% bewijs. De kans is groot dat het wel degelijk een rol kan spelen in het voorkomen van huidveroudering. Als je veel verse groente, fruit, schaaldieren en vis eet, is de kans klein dat je van een van beide stofjes een tekort zult ervaren. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, stap dan gerust over op goede voedingssupplementen die rijk zijn aan vitamine C en astaxanthine. Van beide stoffen kun je gerust een wat grotere hoeveelheid nemen. Overdosering is met deze bestanddelen niet aan de orde en het helpt je om je goed te voelen.

Terug naar Health
Kleding-mannen-vrouwen-kids-Cramers-van-Asten

Ook interessant voor jou