Eigen meubels maken? Zo krijg je het voor elkaar!

Eigen meubels maken? Zo krijg je het voor elkaar!

Ben jij net verhuisd of ben je jouw huis aan het restylen? Dan spelen meubels natuurlijk een grote rol in hoe jouw interieur eruit komt te zien. Als je zelf handig bent, zou je ervoor kunnen kiezen om zelf meubels te maken. Niet alleen bespaart dit je veel geld, ook kan het resultaat prachtig zijn. Maar hoe doe je dat dan, je eigen meubels maken? Om jou op weg te helpen zetten wij hieronder enkele handige tips op een rij. 

Inspiratie verzamelen

Je eigen meubels maken, dat is niet zomaar iets. Hier gaat veel tijd en moeite in zitten. Des te belangrijker is het dat je een goede voorbereiding treft. Voordat je kunt beginnen met het maken van je eigen meubels, is het goed om voldoende inspiratie te verzamelen. Zoek eens op het internet, social media of in bouwboeken naar mooie eigengemaakte meubels. Vind je iets mooi? Bewaar dit dan. Hoe meer inspiratie je opdoet, hoe beter beeld je zal krijgen van wat je mooi vindt en wat niet. 

Verzamel alle benodigdheden

Om aan de slag te kunnen met het maken van je eigen meubels, is het van belang dat je beschikt over de juiste benodigdheden. Zonder de juiste benodigdheden kun je tenslotte niet aan het werk. Bij belangrijke benodigdheden voor het maken van eigen meubels zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld hout, een rolmaat, boormachine, schuurmachine, stanleymes, potlood en een afkortzaag. Dat laatste gereedschap kan zeer goed van pas komen bij het zelf maken van houten meubels. Beschik je hier nog niet over? Kijk dan eens naar een afkortzaag van Mastertools.nl

Bedenk welk gereedschap je nodig hebt voor het meubel dat je gaat maken. Het gereedschap dat nodig is, is tenslotte afhankelijk van het meubel dat gemaakt moet worden. Tref hierin dus een goede voorbereiding, zodat je geen belangrijke benodigdheden mist.

Kies het juiste materiaal

Als je zelf een meubelstuk wilt gaan maken, is de kans groot dat je kiest voor hout als materiaal. Waarom? Omdat dit materiaal hier enorm veel voor gebruikt wordt. Echter zijn er natuurlijk talloze houtsoorten waar je uit kunt kiezen. Het is dan ook belangrijk dat je hier vooraf goed over na denkt. Wat een aanrader is, is om gebruik te maken van multiplex. Dit stevige materiaal zorgt voor een goede basis van een meubelstuk. Wil je meubels maken voor in een vochtige ruimte, zoals bijvoorbeeld in de badkamer of keuken? Dan is het goed om te kijken naar een houtsoort dat vochtbestendig is. Hier zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld het gebruiken van MDF platen.

Lees handleidingen of kijk video’s

Zonder enige uitleg beginnen aan het maken van een meubel wordt vrij lastig. Zeker als je een beginner bent, is het natuurlijk wel zo handig om een stappenplan te hebben. Om dit te krijgen, kun je op zoek gaan naar handleidingen online. Ook zou het een goede optie zijn om op zoek te gaan naar video’s waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat je kunt gaan doen. Dit is ontzettend zinvol, want op deze manier weet je welke stappen je allemaal precies moet volgen om een mooi resultaat te bereiken.

Een goede afwerking

Is het je gelukt om met behulp van een handleiding of video een meubelstuk in elkaar te zetten? Top, dan is het tijd voor de afwerking hiervan. Je kunt beginnen met het schuren van het meubelstuk, met behulp van bijvoorbeeld een schuurmachine. Door het meubelstuk goed te schuren kun je oneffenheden voorkomen. Als het schuren klaar is, zou je ervoor kunnen kiezen om het meubelstuk te verven. Belangrijk hierbij is om eerst altijd te beginnen met een laag grondverf, voordat je het meubelstuk daadwerkelijk gaat schilderen in een bepaalde kleur. Nog niet helemaal tevreden? Dan kun je nog kiezen voor de finishing touch door een glanzende laag aan te brengen, door middel van bijvoorbeeld lak.

Houd er rekening mee dat het maken van eigen meubels flink wat tijd en moeite gaat kosten. Echter zal dat het allemaal waard zijn als je het uiteindelijk lukt. Deze tips kunnen je er in ieder geval bij helpen om hier zelf mee aan de slag te gaan. Wie weet zit jij over een tijdje wel op je eigengemaakte stoel of ben je aan het dineren aan je eigengemaakte eettafel!

Terug naar Interieur
Kleding-mannen-vrouwen-kids-Cramers-van-Asten

Ook interessant voor jou