Het gebruik van bestek door de jaren heen

Het gebruik van bestek door de jaren heen

Bestek, het is zo’n onderdeel van het huishouden dat we dagelijks gebruiken maar eigenlijk ontzettend weinig vanaf weten. Dit is eigenlijk zonde, want de geschiedenis van bestek is ontzettend interessant! Omdat de meeste mensen nog vrij weinig kennis hebben van de geschiedenis van bestek nemen we je in deze blog mee in de geschiedenis van het bestek.

Wat is de oorsprong van bestek

Wanneer men voor het eerst begon met het gebruik van bestek is lastig te zeggen. Wel is bekend dat de oudste stukken bestek die gevonden zijn al van voor Christus komen. Zo zijn er in China vorken gevonden die tussen 2200 & 1600 voor Christus gebruikt werden. Men gebruikt dus al millennialang bestek. De oorsprong van de naam van het bestek is er een waar we ons anno 2021 enorm over zullen verbazen. Bestek is namelijk een afgeleide van ‘bij je steken’. Het was vroeger namelijk niet normaal om bestek voor je gasten te verzorgen. Wanneer men op reis ging nam men zelf het gerei mee door het ‘bij je te steken’. Je nam je bestek dus overal mee naartoe. Dit werd met name gedaan met het oog op gezondheid. Van je eigen bestek wist je tenminste waar het geweest was en of je het op de juiste manier schoongemaakt had.

Bestek gebruik door de jaren heen

Waar we tegenwoordig niet beter weten dan dat het bestek uit vorken, messen en lepels bestaat is dit door de tijd heen wel anders geweest. Zo werd er tot de renaissance in Europa voornamelijk met een lepel en een mes gegeten. Er waren wel stukken in de bestekset die op vorken leken, maar deze fungeerden meer als een serveervork. Een stuk vlees werd bijvoorbeeld op een vork op tafel gezet. De normale eetvork deed haar ‘grote’ intrede in Europa dus pas in de renaissance. Dit betekent overigens niet dat er op de rest van de wereld nergens met vorken gegeten werd. Zo bestonden de gevonden stukken bestek die in China gevonden waren voornamelijk uit ‘vorkachtige voorwerpen’.

Bestek gebruik in de tegenwoordige tijd

Waar men vroeger relatief weinig bestek gebruikte, zien we anno 2021 zo ontzettend veel verschillende soorten bestek dat je bijna niet meer weet waar je welk stuk bestek voor nodig hebt. Je hoeft natuurlijk niet alle soorten bestek in huis te hebben, maar mocht je daar interesse in hebben dan kun je voor bijna ieder stuk eten een ander soort bestek kopen. Waar de variatie in verschillende soorten bestek misschien soms als een beetje onnodig zal voelen, zijn de variaties in de individuele soorten bestek wel erg leuk. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld gekleurd bestek. Je kunt het bestek dan mooi laten matchen met de rest van jouw tafelgerei. Zo kun je mooi blauw bestek uitzoeken bij je blauwe borden. Probeer deze verschillende kleuren bestek wel altijd in een bestekset te kopen! Zo zorg je ervoor dat alle verschillende stukken bestek in jouw besteklade in ieder geval mooi met elkaar matchen. Dit geeft je gedekte tafel een verzorgde en uniforme uitstraling.

Terug naar Interieur
Kleding-mannen-vrouwen-kids-Cramers-van-Asten

Ook interessant voor jou