Hoe bespaar je energie in huis?

In huis kun je makkelijk meer energie besparen, wat natuurlijk altijd een win-win situatie is. Er wordt minder emissie uitgestoten (denk maar aan Co2), en dus bespaar je het milieu, naast jouw eigen energiekosten. Er zijn een aantal makkelijke en effectieve dingen die je kunt doen om energie in huis te kunnen besparen. Sommige dingen zijn gratis, maar bij sommige moet je eerst in investeren. Maak je geen zorgen, die investeringen verdien je vaak heel snel weer terug. Zoals bij een cv-ketel installatie. Wij vertellen je graag meer over de manieren van energie besparen!

Tips om energie te besparen

Er zijn diverse manieren om energie te besparen. Sommige kosten ietwat meer investering en tijd, anderen zijn zeer toegankelijk. Wij geven je vijf tips om energie te besparen in je woning!

Tip 1: Automatische vuilafscheiding en ontluchting

Bij automatische ontluchting wordt je cv-installatie automatisch ontlucht, zonder dat er handmatig ingegrepen moet worden. Dit zorgt ervoor dat je verwarming in huis beter zal werken. Bovendien voorkomt het dat lucht zich ophoopt in leidingen en radiatoren, waardoor circulatiepompgeluid, corrosie en cavitatie worden voorkomen.
Bij automatische vuilafscheiding, ook bekend als de vuilverwijdering, worden de vuildeeltjes in het cv-systeem verwijdert. Vuildeeltjes veroorzaken vaak problemen in huis, en worden deze dus minder met een automatische vuilafscheider en gaat je ketel ook langer mee. Dit betekent uiteindelijk ook lagere kosten. 

Tip 2: Zet het automatische-comfort stand uit (van je cv-ketel)

Veel ketels hebben een automatische stand voor kraanwater, om het water warm te maken. Dit betekent dat er altijd een voorraad water op een warme temperatuur wordt gehouden, zodat je niet lang hoeft te wachten. Dit kost natuurlijk meer energie en dus ook meer energiekosten. Wij raden een eco-stand aan. Bij deze stand wordt het water pas verwarmd wanneer de kraan open wordt gedraaid. Dit betekent wel dat je enkele seconden langer moet wachten, maat je bespaart hiermee veel energie. 

Tip 3: Plaats de ketel zo centraal mogelijk in je woning

Dit betekent dus ook dichtbij de keuken en douche, waar de meeste water wordt gebruikt. Hiermee kunnen de waterleidingen kort blijven en gaat er dus minder water (en ook minder warmte) verloren. 

Tip 4: Ga voor een hoogrendements-ketel

Een hoogrendementsketel, oftewel hr ketel genoemd, is ruim 10 procent zuiniger dan de oudere ketels. Dit betekent dat je minder energie verbruikt en dus ook energiekosten bespaart. 

Tip 5: CV-pomp wat langzamer afstellen

De cv-ketel is voorzien van een pomp die het water van de cv-ketel naar de radiator pompt en dan het afgekoelde water weer terug stuurt zodat het weer opgewarmd kan worden.
Met de cv-ketel kun je de snelheid van het pomp verlagen: het water stroomt langzamer door de radiatoren waardoor deze meer tijd hebben om warmte af te geven aan de ruimte. Het water dat teruggaat  naar de ketel zal hierdoor veel koeler zijn, wat de ketel ook efficiënter maakt. 

Terug naar Interieur
Kleding-mannen-vrouwen-kids-Cramers-van-Asten

Ook interessant voor jou