Tips om minder suiker te eten

De kans is groot dat jij te veel suiker eet, zelfs als je denkt dat je gezond eet. Je hebt dit waarschijnlijk niet eens door want suiker zit verstopt in een heleboel producten waarvan jij het niet verwacht. Zo kan ook gezonde voeding zoals fruit kan stiekem een suikerbom zijn. Te veel suiker kan niet alleen leiden tot gaatjes in je tanden, maar ook tot ernstige problemen zoals diabetes en hartproblemen. Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken om minder suiker te eten, zetten we enkele tips op een rij!

Lees de labels

Waarschijnlijk zie je hier al meteen tegen op: labels lezen. Je denkt dat je uren bezig bent met het lezen van de labels van alles wat jij eet. Gelukkig valt dit reuze mee en is het toch super effectief. Suiker zit namelijk verstopt in producten zoals brood, beleg en saus. Zie je dat het vooraan in de ingrediëntenlijst staat? Pas dan op. Het betekent niet dat je dit product helemaal niet meer mag eten maar kijk eerst of er een ander merk ligt waar minder suiker in zit. Is dit niet het geval? Eet het dan met mate!

Ook met een kritisch oog

Suiker wordt niet altijd suiker genoemd. Ook ingrediënten zoals glucosestroop, fructosestroop en dextrose worden door jouw lichaam gezien als suiker. Let daarom op of je synoniemen voor suiker op de verpakking ziet staan voordat jij enthousiast begint aan die “suikervrije” koekjes.

Ga voor ongezoet

Na een tijdje op de labels te hebben gelet, herken jij al snel de producten waar wel of geen suiker in zit. Het is dan makkelijker om kleine aanpassingen te maken in je eetpatroon. Kies producten waar geen “toegevoegde suikers” (lees; alleen natuurlijke suikers) in zitten, of pak eens de ongezoete variant. Merk je dat je de smaak aan deze producten mist? Voeg dan iets anders dan suiker toe, zoals vanille of kaneel.

Vers en zelfgemaakt

Het kost wat tijd maar dan heb je ook wat. Heel veel producten die je met het grootste gemak in de winkel koopt, zijn stiekem net zo eenvoudig zelf te maken, het kost je alleen iets meer tijd. Dit betekent echter wel dat jij de volledige controle hebt over de hoeveelheid suiker in het product, en dus ook over wat jij binnenkrijgt. Geen verstopte suikerbom voor jou!

Luister naar je lichaam

Plots stoppen met het eten van suiker is voor niemand goed, niet voor je fysieke en ook niet voor je mentale gezondheid. Je lichaam heeft suiker nodig om te kunnen functioneren en je verdient zo nu en dan ook best iets lekkers. Luister daarom naar je lichaam en probeer je bloedsuiker stabiel te houden. Door iedere dag kleine aanpassingen te maken en gezond te eten, verlaag jij de hoeveelheid suiker die je elke dag binnen krijgt en voorkom jij die enorme suikerdip.

Terug naar Food
Kleding-mannen-vrouwen-kids-Cramers-van-Asten

Ook interessant voor jou