Welke bouwfolie moet je kiezen?

Bouwfolie is een folie dat gebruikt wordt om vochtproblemen en schade in huis te vermijden. Door de woning met bouwfolie te isoleren is het huis bestemd tegen warme of koude lucht van buitenaf. Het gebruiken van bouwfolie in je woning brengt veel voordelen met zich mee; bijvoorbeeld dat de verwarming minder hard moet werken om het huis warm te krijgen en dus voor lagere energiekosten zorgt. Bouwfolie verhoogt ook de waarde van het huis. Maar welke bouwfolie moet je nou eigenlijk kiezen? Bouwfolie kopen? Wij helpen jou hier graag mee.

Soorten bouwfolie

Het is van groot belang dat je de juiste soort kiest om problemen in de toekomst te kunnen vermijden. Er zijn drie verschillende soorten bouwfolie beschikbaar, namelijk:

– Lamina 110 spinvlies wandfolie
– Lamina 125 WG gewapend geperforeerde wandfolie
– Open gevelfolie: SLIM en STANDAARD

Lamina 110 spinvlies wandfolie

Lamina 110 biedt de hoogste bescherming aan, namelijk vochtbescherming. Het is een waterdichte damp-open-folie 3-laags PP-vlies, doorgaans van 110 gram. Lamina 110 bestaat uit twee verschillende geotextielen en een luchtdoorlatende folie die voor een goede ventilatie zorgt. Bovendien is Lumina 110 folie milieuvriendelijk, dit komt doordat het een energiebesparende folie is. Lamina 110 is mogelijk te gebruiken op alle wanden en te bevestigen op zowel een harde als een zachte basis. Daarbij is het eenvoudig te bevestigen; wat met nieten gedaan wordt.

Lamina 125 WG gewapend geperforeerde wandfolie

Naast Lamina 110, is Lamina 125 WG gewapend geperforeerde folie ook een damp doorlatende folie. Gewapend folie is opgebouwd uit drie lagen, heeft een grote treksterkte en wordt vooral gebruikt voor wandentoepassingen. Wat gewapend wandfolie zo bijzonder maakt, is dat er een lucht spouw aanwezig moet zijn. Die moet tussen de gewapende folie en harde achtergrond zitten. Daarom is het van groot belang dat er voor het juiste systeem wordt gekozen in correlatie met de mate van damp doorlaat. Het wordt vaak gebruikt voor renovatie- en nieuwbouwprojecten.

Open gevelfolie: SLIM en STANDAARD

Zoals de naam het al zegt, is Open gevelfolie speciaal ontwikkeld voor open gevelconstructies. Er zijn twee verschillende versies hiervan gemaakt, namelijke de SLIM versie en de STANDAARD versie. Beide versies worden speciaal toegepast bij open gevelconstructies, maar de SLIM versie is bestemd voor een open voeg van 10 millimeter of 10 procent. Terwijl dat bij de STANDAARD versie maximaal 30 millimeter or 30 procent is.

De eigenschappen van de open gevelfolie zijn met name duurzaamheid, Ultraviolet (uv) stabiliteit en zowel mechanische als waterkerende eigenschappen.

Welke folie toepassen en waar?

Er moet bouwfolie aan beide zijden van de woning worden vastgelegd, zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde. Aan de binnenzijde, ook wel de warme zijde genoemd, moet een damp dichte folie toegepast worden terwijl dat aan de buitenkant van het gebouw een damp open folie moet zijn.

Pas jij al bouwfolie in of rondom je huis toe?

Terug naar Interieur
Kleding-mannen-vrouwen-kids-Cramers-van-Asten

Ook interessant voor jou