Matte of glanzende muurverf? Zo maak je de juiste keuze

Bij het uitkiezen van muurverf besteed je veel aandacht aan de kleur. Welke tint past mooi bij de meubels en maakt de ruimte gezellig? En wat zijn de laatste trends op interieurgebied? Toch is er nóg een belangrijk aandachtspunt: de glansgraad. Een matte muurverf heeft namelijk een hele andere uitstraling dan glanzende verf. In dit artikel lees je handige tips om de juiste keuze te kunnen maken tussen de verfsoorten.

Textuur van de muur

Kijk eens goed naar de textuur van de muur die je wilt verven. Is het oppervlak korrelig of helemaal egaal? Bij gebruik van glanzende muurverf worden oneffenheden nog duidelijker zichtbaar. Wanneer het wordt aangebracht op een gladde muur, is het resultaat super strak. Matte verf heeft juist een rustgevende look. Het is maar net waar jouw persoonlijk voorkeur naar uitgaat. Kies hoe dan ook een muurverf van hoogwaardige kwaliteit en met een goede dekking. Sigma verf is hier een perfect voorbeeld van. Dit verfmerk wordt zelfs gebruikt door professionals!

Intensiteit van de kleur

Vergeet niet dat de afwerking invloed heeft op de intensiteit van de kleur. Wanneer je een kleur echt wil laten spreken, is een glanzende muurverf een goede keuze. Verf met een matte afwerking zorgt voor een subtieler effect. Het hangt natuurlijk van de interieurstijl af welke keuze je moet maken.

Onderhoud

Over het algemeen zijn glanzende verfsoorten gemakkelijker schoon te maken. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse merken die een schrobvaste matte muurverf op de markt hebben gebracht. Zo heeft de Sigma pearl clean matt schrobklasse 1 en is het zeer goed afneembaar. Je kunt de muur poetsen zonder dat de matte look verdwijnt. Let op: niet ieder verfmerk heeft matte muurverf die goed reinigbaar is. Lees daarom de productinformatie goed door voor aankoop.

Lichtinval

Een glanzende muurverf laat oneffenheden meer opvallen, maar is wel beter in het reflecteren van daglicht. Een glanzende witte muur heeft bij de juiste lichtinval dus een heel ruimtelijk effect. Wil je juist een knus zithoekje creëren? Dan is matte muurverf beter. Het daglicht wordt minder gereflecteerd en het geheel oogt een stuk ‘zachter’.

Glansgraad

Uiteraard is er ook een tussenstap tussen verf met een matte afwerking en verf met hoogglans. Deze glansgraad wordt vaak zijdeglans of satijnglans genoemd. De afwerking is niet mat, maar heeft een hele subtiele glans over zich heen. Hierdoor vallen oneffenheden in de muur minder op dan bij hoogglans verf, maar worden ze niet zo goed verbloemd als bij matte muurverf.

Neem alle bovenstaande punten mee om de ideale glansgraad te bepalen.

Terug naar Interieur
Kleding-mannen-vrouwen-kids-Cramers-van-Asten

Ook interessant voor jou