Zelf sushi maken, super simpel!

Nu de restaurants dicht zijn, heb je wellicht zin gekregen om zelf eens flink uit te pakken. Wat dacht je van zelf sushi maken? Super simpel en super lekker! Hoewel veel mensen sushi maken zien als iets ingewikkelds en liever snel even een bestelling plaatsen bij een van de lokale thuisbezorgers, is het zelf maken van sushi een leuke afwisseling en bovendien misschien nog wel net zo lekker. In deze blog lees je welke ingrediënten en materialen je nodig hebt en uiteraard hoe je aan de slag moet gaan!

Wat heb je nodig om zelf sushi te maken?

Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende soorten sushi, zoals Maki, Nigiri, Chirashi en Inari. Al deze soorten sushi hebben een ander soort vulling, maar toch is het grootste gedeelte van de ingrediënten en benodigdheden voor alle soorten sushi hetzelfde. De basisingrediënten die je eigenlijk altijd nodig hebt voor het maken van sushi zijn:
    • Kort korrelig zout
    • Sushi rijst 
    • Rijstazijn
    • Suiker en zout
    • Gedroogd zeewier (nori vellen)
    • Topping en vulling naar keuze (denk aan vis, vlees, kip, groenten, ei etc.)
Verder kan je naar eigen smaak sojasaus, wasabi pasta en ingelegde gember aan jouw sushigerechten toevoegen (of dippen natuurlijk!). 

Andere benodigdheden

Naast de standaard ingrediënten heb je nog een aantal andere materialen nodig om sushi te kunnen maken. Zo is een sushimatje erg handig om de sushi op te rollen zonder onnodig veel te knoeien. Daarnaast is het fijn om een bakje met water klaar te zetten waarmee je je vingers nat kan houden. Ook een grote kom, wat vershoudfolie en een scherp mes zijn aan te raden. En uiteraard mogen de eetstokjes niet ontbreken voor de échte sushi ervaring! 

Hoe maak je sushi?

Wij zullen in drie simpele stappen uitleggen hoe je de eenvoudigste vorm van sushi zelf kunt maken. Vandaar dat wij je in dit geval uitleggen hoe je Maki sushi rollen maakt. 

Stap 1: Kook de sushi rijst 

Sushi rijst is de basis voor ieder sushigerecht. Deze rijst kan je niet kant en klaar in de winkel kopen. Dat betekent dus dat je deze zelf moet bereiden. Je kan een rijstkoker of een pan gebruiken om de sushi rijst te koken. Houd 1,5 kopje water per kopje rijst aan als vuistegel voor het bepalen van de juiste hoeveelheid water. Breng de rijst aan de kook en laat het vervolgens 15 minuten zachtjes koken. Na deze 15 minuten haal je de pan van het vuur en laat je de rijst nog eens 10 minuten na stomen in de pan (met de deksel erop). Hierdoor zal de rijst kleverig worden en samenklonteren. Vervolgens is het zaak dat je de rijst volledig af laat koelen. Je werkt in veel gevallen namelijk met rauwe vis en deze zal geen lekkere smaak krijgen wanneer de rijst nog een beetje warm is. 

Stap 2: Meng de sushi rijst met de rijstazijn

Vervolgens meng je rijstazijn met suiker en zout. Verwarm dit mengsel even kort in de magnetron en zorg ervoor dat de suiker en zout goed opgelost zijn. Heb je geen zin om dit zelf te doen? Dan kan je in sommige supermarkten ook een kant en klaar flesje sushi azijn kopen. Meng het azijn mengsel met de (afgekoelde) sushi in een grote kom. Let hierbij op dat je de rijst niet kapot roert. Nu heb je de basis van jouw sushi klaar en kan het leukste gedeelte beginnen!

Stap 3: Rol de sushi

Maki is de meest eenvoudige manier van sushi maken. Het is een klein rolletje van zeewier met sushi rijst eromheen en vlees,vis of kip er in. Zelf Maki sushi maken is dan ook super simpel en snel! Begin met het snijden van de vulling die je zelf hebt gekozen. Dit kan vis, vlees, kip, groentes of iets totaal anders zijn. Plaats vervolgens het zeewierblad op het sushimatje en verspreid een dun laagje rijst over het vel. Zorg er hierbij voor dat je vingers een beetje nat zijn zodat de rijst niet aan je vingers blijft plakken en laat een klein randje leeg, want dit wordt je plakrand. Hierna kan je de door jou gekozen ingrediënten in het midden van het zeewierblad leggen. Maak de plakrand een beetje nat en rol met behulp van het sushimatje het vel op. En klaar is jouw zelfgemaakte sushi!

Eet smakelijk!

Terug naar Food
Kleding-mannen-vrouwen-kids-Cramers-van-Asten

Ook interessant voor jou