Zo kies jij de juiste grote kamerplant!

Kamerplanten zijn dynamisch en veelzijdig. Ze zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar en vrij gemakkelijk te onderhouden waardoor je er jarenlang plezier van hebt. Het kiezen van de juiste planten voor jouw woonruimte is essentieel om ze op lange termijn te onderhouden en om veelvoorkomende problemen te voorkomen, zoals gele bladeren en spint. Bij het kiezen van een plant voor jouw interieur moet je een aantal dingen overwegen: verlichting, vochtigheidsgraad, waterbehoefte en hoe vaak je van plan bent de plant te verzorgen. Hoe meer je weet over de specifieke kenmerken van je omgeving en de behoeften van je gekozen plant, hoe gelukkiger deze zal zijn. Bekijk de tips voor het kiezen van de juiste kamerplant voordat je een definitieve beslissing neemt:

Verken de opties

Bij het kiezen van een kamerplant is het nuttig om de verschillende opties te verkennen en te leren over de behoeften en voordelen van elke plant. Het kan zijn dat je niet veel tijd en zin hebt om de plant vaak te verzorgen. Dan is het van belang dat je voor een plant kiest die weinig onderhoud nodig heeft. Zo heeft de Strelitzia Nicolai L maar 1 keer in de week water nodig en 1 keer per maand extra voeding. Dat is heel weinig in verhouding tot bijvoorbeeld de prachtige Kentiapalm XXL. Deze heeft bijvoorbeeld 1-2 keer in de week water nodig heeft en 1 keer per 2 weken extra voeding. Je doet er dus goed aan om van tevoren goed te bekijken hoeveel voeding en verzorging een plant nodig heeft en of je daar ook daadwerkelijk aan kan en wilt voldoen.

Denk na over de verlichting

De hoeveelheid licht en het soort licht in uw ruimte is van directe invloed op de gezondheid en het uiterlijk van jouw grote kamerplant. Hoewel veel kamerplanten verschillende lichtomstandigheden kunnen verdragen, zijn sommige planten extreem gevoelig voor veranderingen in het licht en zullen ze snel tekenen van nood vertonen als ze niet de juiste hoeveelheid licht krijgen. Sommige planten gedijen goed bij weinig licht, terwijl andere het best gedijen bij veel licht. Houd bij het bepalen van de lichtbehoefte van jouw gekozen kamerplant ook rekening met eventuele veranderingen die in de loop der tijd kunnen optreden als de plant volwassen wordt. Ben je op zoek naar een plant die weinig licht nodig heeft? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Polyscias, een Dracaena, een Areca of een Monstera. Heb je juist een plek waar de hele dacht zonlicht op staat en zoek je een geschikte plant? Dan kun je gaan voor een olijfboom, een Yucca palmlelie of een duinplant.

Tip: bekijk de mogelijkheden van gedroogde bloemen in je interieur

Bepaal de vochtigheidsgraad

De vochtigheidsgraad in de ruimte is daarnaast ook van directe invloed op de gezondheid van de kamerplant. Sommige planten groeien het best bij een lage luchtvochtigheid, terwijl andere zich juist beter ontwikkelen bij een hogere luchtvochtigheid. In Nederland zien we ook veel verschil tussen de luchtvochtigheid in de winter en zomer. Veel huizen hebben centrale verwarmingssystemen die tijdens de wintermaanden voor droge binnenlucht kunnen zorgen. Sommige planten, zoals de Rubberplant, gedijen goed bij een lage luchtvochtigheid, terwijl andere, zoals de Dracaena, de voorkeur geven aan een hogere luchtvochtigheid.

De keuze maken

Bij het kiezen van een plant is het dus belangrijk om rekening te houden met de behoefte aan licht, vochtigheid en water van de specifieke plant. Wanneer je een plant koopt bij www.fleurdirect.nl kun je gemakkelijk per plant bekijken wat de specifieke behoeftes zijn. Daarnaast kun je ook eenvoudig filteren op basis van hoeveel licht de plant nodig heeft zodat je gemakkelijk een goede keuze voor jouw situatie kunt maken. Door de opties te verkennen en de specifieke behoeften van elke kamerplant te onderzoeken, zul je zeker een prachtige aanvulling voor jouw woning vinden.

Terug naar Interieur
Kleding-mannen-vrouwen-kids-Cramers-van-Asten

Ook interessant voor jou